6 tips om succesvol te beleggen

Beleggers kunnen verschillende strategieën gebruiken bij het handelen in aandelen en het opbouwen van een portefeuille. Om een ​​succesvolle belegger te worden moet je ongeacht jouw strategie regels opstellen en volgen waarmee je jouw financiële doelen bereikt. De financiële markt verandert voortdurend. Er zijn echter bepaalde basisprincipes die altijd hetzelfde bedrijven. Op basis hiervan hebben we 6 tips voor jou om succesvol te beleggen op de lange termijn.


1 – Doe zelf onderzoek

Als het om investeringen gaat, moet je altijd weten waarom je het doet en waarom je precies denkt dat het een goed rendement zal opleveren. Heb je net advies hebt gekregen van een vriend of de mening van een analist op tv? Neem dit dan niet klakkeloos aan. Investeren en gokken zijn geen synoniemen. Wie een succesvolle investeerder wil worden, moet goed geïnformeerd zijn. Dit betekent zelf onderzoek doen en zelf een mening vormen.

2 – Houd rekening met de toekomst

Voordat je aandelen koopt, moet je je zich afvragen of er over 5 of 10 jaar nog vraag zal zijn naar het product of de diensten van het onderliggende bedrijf. Je moet een beeld vormen van de toekomst van de hele industrie. Hoe kunnen deze aandelen stijgen? De volgende stap is om een ​​duidelijk beeld te krijgen van alle bedrijven in deze branche en of het bedrijf waarin je gaat investeren een leider kan worden. Heeft het al goede resultaten laten zien?

Een tip van Warren Buffett

Ben je in staat om deze vragen te beantwoorden, ga dan je gang en investeer. Heb je echter geen duidelijk antwoord kunnen vinden op bovenstaande vragen? Dan is het misschien beter om meer onderzoek te doen of andere aandelenkansen te bekijken. Warren Buffett zei ooit: ‘Als ik een aandeel koop, denk ik eraan in termen van het kopen van een heel bedrijf, net alsof ik de winkel verderop in de straat zou kopen’.

3 – Creëer een investeringsstrategie en volg deze

Er zijn veel goede strategieën en veel manieren om een ​​succesvolle belegger te worden, maar ze net zo verschillend als beleggers onderling. Ten eerste is het belangrijk om jouw stijl te vinden en om een investeringsstrategie op te bouwen op basis van jouw risicotolerantie en financiële doelstellingen. Wanneer bijvoorbeeld een zeer conservatieve belegger bent, kun je  technologiebedrijven het beste vermijden.

4 – Hou altijd het grote plaatje in gedachten

Houd altijd het grote plaatje van beleggen in gedachten en raak niet in paniek als er sprake is van een correctie op de aandelenmarkt. Sterker nog: dit is juist een goed moment om meer aandelen aan jouw portefeuille toe te voegen. Als investeerder moet je simpelweg veel geduld hebben. Moeilijke momenten zullen er altijd zijn.

Maar alleen ongeduldige beleggers verliezen geld. Geduldige beleggers ontvangen dividend en wachten op een goed moment om meer aandelen aan hun portefeuille toe te voegen. Dit resulteert uiteindelijk in een hoge ‘Return on Investment’ (ROI). Voor beleggen geldt dezelfde gouden regel als geldbeheer: om je winst te vergroten, moet je jouw winst herinvesteren.

5 – Wees realistisch met verwachtingen

Als investeerder moet je zowel jouw risico als potentiële winst berekenen. Voor lange termijn beleggers komt de winst uit twee bronnen: de aandelenkoers en dividenden. Bereken altijd de ROI voordat je een definitieve beslissing neemt over een investering. Bovendien leven we in turbulente tijden.

We bevinden ons in een tijdperk van grote technologische en wetenschappelijke vooruitgang. Ontdek je na verloop van tijd een sector die je een hoger rendement kan opleveren? Diversifieer dan jouw portefeuille. Wees vooral niet bang om deze stap te nemen! Het kan wel eens heel goed uitpakken.

6 – Wees bereid om een leven lang te leren

Zoals in elk ander bedrijf moet je om succesvol te worden en te blijven bereid zijn om levenslang te leren. Om nieuwe dingen te leren moet je oude gedachten en trucs afleren. Beide processen kunnen nooit worden bereikt zonder nederigheid. Leer van de ervaring van andere investeerders, haal het beste uit hen om jouw strategie uit te bouwen. Op die manier vind je uiteindelijk jouw  eigen investeringsstijl in combinatie met jouw risicotolerantie en financiële doelstellingen.

Plaats een reactie