Beginnen met crypto

Als je nieuw bent in de wereld van crypto kan het moeilijk zijn om in te schatten waar je nu precies moet beginnen. Er zijn zo veel opties, en het is niet altijd duidelijk wat nu de beste manier is om jouw crypto-avontuur mee te starten. Het onderstaande artikel geeft je een inkijkje in wat crypto nu precies is, welke technologie erachter schuil gaat en op welke zaken je extra goed moet letten voordat je begint!

Wat is cryptocurrency en hoe werkt het precies?

Cryptocurrency is een vorm van digitale valuta die kan worden gebruikt als een alternatief voor traditionele, door de overheid uitgegeven valuta. Het maakt gebruik van cryptografie om transacties te beveiligen en nieuwe munten te creëren. Bitcoin was de eerste cryptocurrency die in 2009 werd gecreëerd.

cryptocurrency

Het idee is gebaseerd op peer-to-peer technologie waarbij je geen banken of andere derde partijen nodig hebt voor financiële transacties zoals online betalen met creditcards en geld overmaken van de ene rekening naar de andere. Dit klinkt misschien allemaal nog vrij technisch, maar de techniek kan het beste worden vergeleken met de inbox van je e-mail. Wanneer je iemand bitcoin (of een andere cryptocurrency) wilt sturen, zijn voor de overdracht twee dingen nodig – een privésleutel en een publiek adres – die aan elkaar gekoppeld zijn, net zoals een e-mailadres verbonden is met de inbox van een mailserver.

Dit systeem vervangt de behoefte aan zowel een bank, portemonnee of welke andere fysieke locatie dan ook waar je geld opslaat, zoals fysieke munten of papieren biljetten die je normaal gesproken zou gebruiken voor het maken van transacties met andere mensen of bedrijven. In plaats van daarvan vertrouwt dit systeem volledig op cryptografie om te verifiëren wie de eigenaar is van wat. Dit vindt plaats tussen computers over de hele wereld die samenwerken doordat ze allemaal dezelfde opgestelde regels te volgen.

Wat is Blockchain?

Blockchain is een technische term voor een database die over een netwerk van computers is verspreid. Blockchain-technologie kreeg zijn start in 2008 toen Nakamoto het beroemde Bitcoin-paper publiceerde waarin hij onthulde hoe cryptografie, peer-to-peer netwerken en blockchain-datastructuren gebruikt kunnen worden om een open financieel systeem te creëren dat vrij is van tussenpersonen zoals banken.

blockchain technologie

Het belangrijkste kenmerk van deze technologie is de manier waarop informatie wordt opgeslagen: in plaats van gecentraliseerde databases die door één bedrijf of entiteit worden onderhouden, zijn blockchains gedecentraliseerd, wat betekent dat ze moeilijker te hacken zijn omdat je op veel verschillende machines over de hele wereld tegelijk “binnen” moet komen. En omdat alle transacties publiekelijk online worden vastgelegd, is het voor iedereen mogelijk om de transactie te controleren. Dit betekent onder andere dat er geen verborgen kosten worden gemaakt tijdens het uitvoeren van transacties. Er is immers niet slechts één bedrijf, bank of overheid verantwoordelijk voor de uitvoering van de transactie.

Hoe kan je bitcoin of andere cryptocurrency kopen?

Voordat we klaar kunnen zijn om bitcoin te kopen, hebben we een plek nodig waar het gekocht of verkocht wordt. Bitcoin kan worden gekocht van een individu of bedrijf die al bitcoin in bezit heeft en dit (voor een gedeelte) wil verkopen. Deze transactie vindt plaats op een exchange.

bitcoin

Verschillende exchanges bieden verschillende opties en ook vergoedingen voor transacties: hoe hoger de vergoeding, hoe sneller je transactie over het algemeen zal verlopen, maar deze kosten zijn het waarschijnlijk niet waard als je niet van plan bent om regelmatig te handelen in cryptocurrency.

Een paar voorbeelden van populaire cryptocurrency exchanges zijn Coinbase, Kraken, Bitvavo en Bitfinex. Coinbase is een van de meest populaire manieren waarop mensen die nieuw zijn met crypto aan de slag kunnen, omdat ze hun site zeer beginnersvriendelijk hebben gemaakt, maar ook Bitvavo is een eenvoudige en gebruiksvriendelijke exchange voor beginners.

Waar kun je je cryptocurrencies opslaan

De plaats waar je jouw cryptocurrencies opslaat, wordt een cryptocurrency wallet genoemd. Er zijn veel verschillende soorten wallets, maar de meest populaire portemonnees zijn desktop portemonnees, mobiele of hardware portemonnees.

De voordelen van een desktop wallet is dat deze vanaf elk apparaat met een internetverbinding te benaderen is. Het nadeel van dit type portemonnee is dat als je computer crasht en je geen back-up hebt, je munten voor altijd verloren zullen zijn – iets wat uiteraard een groot nadeel is.

crypto wallet

De gemakkelijkste en meest gebruiksvriendelijke wallet is de online wallet. Deze wallet is – zoals de naam al doet vermoeden – online toegankelijk en kan eenvoudig worden aangemaakt door het maken van een account bij een van de beschikbare exchanges. Als je bijvoorbeeld een account aanmaakt bij Coinbase, Binance of Bitvavo krijg je direct een wallet toegewezen. Deze wallet kan je eenvoudig vanaf je telefoon of laptop beheren. Het nadeel van online wallets is wel dat ze nog wel eens het doelwit kunnen zijn van hacks. Veel exchanges zijn inmiddels enorm goed beveiligd, maar 100% zekerheid dat je online wallet niet wordt gehackt is er helaas niet.

Aangezien de kans op een hack bij een van de bekende exchanges vrij klein is, is een online wallet desondanks nog altijd een van de beste en meest toegankelijke manieren om je crypto-avontuur mee te beginnen.

De risico’s van beleggen in cryptocurrencies

Het grootste risico van handelen in cryptocurrencies is dat het een hoge volatiliteit heeft, wat riskant kan zijn. Waar koersen van ‘gewone’ aandelen over het algemeen weinig grote pieken en dalen kennen, is het bij crypto-munten zeker geen uitzondering als deze op een dag tientallen procentpunten stijgen of dalen. Een grote daling kan ervoor zorgen dat de waarde van je wallet binnen een dag grotendeels kan verdampen.

Tegelijkertijd maakt deze hoge volatiliteit het handelen in cryptocurrency voor veel mensen ook juist weer extra interessant. Met goed onderzoek – en uiteraard een nodige dosis geluk – kan je in korte tijd grote winsten realiseren, iets dat bij traditionele aandelen slechts in zeer uitzonderlijke gevallen een keer kan voorkomen.

De beste manier om uw digitale activa veilig te houden voor hackers

Wanneer je investeert in crypto is het belangrijk dat je digitale bezittingen veilig blijven van hackers. De beste manier om dit te doen is om een hardware of online wallet te gebruiken met twee-factor authenticatie.

hacker in actie

Wanneer je geld op een exchange staat, loop je daarentegen niet alleen risico’s van hackers, maar ben je ook onderhevig aan opnamelimieten en kosten voor het doen van transacties of het opnemen van geld, iets dat voor een lagere winst zal zorgen. Met hardware-portemonnees kun je meerdere cryptocurrencies offline opslaan in een versleuteld apparaat dat niet is verbonden met een netwerk; zelfs als er malware op je computer staat, heeft dat geen invloed op je geld zolang het geen fysieke toegang heeft.

Dit type opslag biedt beleggers meer controle over persoonlijke sleutels dan andere typen, omdat ze geen derde partijen zoals exchanges of banken nodig hebben die hun gegevens opslaan, wat hen kwetsbaar maakt voor hacking risico’s.

Toch gaat onze voorkeur, met name voor iedereen die van plan is om te beginnen met crypto, uit naar het gebruiken van een online wallet binnen een exchange. Hoewel hacks nooit volledig kunnen worden voorkomen zorgen simpele zaken als het maken van een sterk wachtwoord en het gebruiken van twee-factor authenticatie ervoor dat je al een stuk beter beveiligd bent tegen hackers die het gemunt heb je op jouw crypto-wallet!

Plaats een reactie