Alles wat je moet weten over commercieel vastgoed

Steeds meer Nederlanders zoeken naar alternatieven voor sparen. Een optie is commercieel vastgoed. Dit betreft de koop en verkoop van bedrijfsobjecten, woonhuizen of andere gebouwen voor winst. Om actief te kunnen worden in commercieel vastgoed heb je veel geld nodig. En dit is zeker niet het enige aspect waar je rekening mee moet houden. In dit artikel vind je daarom alles wat je moet weten over commercieel vastgoed.

Maak een duidelijk plan

Ten eerste is het belangrijk om duidelijk op papier te zetten wat je precies wilt. Welk vastgoed heeft jouw voorkeur? Wil je een woning kopen en daarna verhuren voor passieve inkomsten of heeft een bedrijfspand jouw voorkeur? Het zijn zomaar wat vragen waar je mee te maken krijgt. Of misschien wil je een bepaald pand wel laten slopen er iets nieuws bouwen. Hoe dan dien je een duidelijke strategie op papier te hebben. Gebruik bijvoorbeeld de 3 W’s:

  • Wat wil ik kopen: een woning, gebouw of bedrijfsobject
  • Waar wil ik iets kopen: Op welke locatie wil ik investeren in commercieel vastgoed?
  • Waarom: Wat is de voornaamste reden om te investeren in commercieel vastgoed?

Doe onderzoek

Besteed voldoende tijd aan onderzoek. Spreek met eigenaars van vergelijkbare woningen. Wat is hun ervaring en wat zijn hun ervaringen? Ze geven je vaak een eerlijk beeld van de voor- en nadelen van het type vastgoed waar je in wilt investeren.

Bedenk wat het doel moet worden van het pand

Naast de bovengenoemde vragen is er nog een punt die we graag willen aankaarten: wat wil je met het gebouw gaan doen? Sommige investeerders willen een kantoor bijvoorbeeld zelf gebruiken en deels verhuren. Dit is een belangrijke vraag omdat het jouw financiële strategie bepaalt. Wanneer je bijvoorbeeld een werkplek zoekt voor je eigen bedrijf, hou je voornamelijk rekening met je eigen wensen en niet perse wat eventuele huurders willen.

Schakel een professional in voor ondersteuning

vastgoed professional

Het aanbod aan vastgoed is tegenwoordig zeer uitgebreid. Bovendien krijg je te maken met zeer veel informatie. Zodoende raden we aan om een expert in te schakelen, zoals een makelaar. Laat iemand jou vertegenwoordiger bij doen van een aanbod. De kans is groot dat je het beste aanbod krijgt. Bovendien weet een adviseur precies waar je op moet letten bij de aankoop. Belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld:

  • De locatie: Het succes van onroerend goed hangt deels af van de locatie. Waar een pand zich bevindt draagt bij aan de uiteindelijke opbrengsten Voor een winkel is de nabijheid van potentiële klanten belangrijk, zoals een drukke winkelstraat. Zo is het voor bedrijfsgebouwen en kantoren belangrijk om goed bereikbaar te zijn. Een goede infrastructuur geldt niet alleen voor auto’s. Het is namelijk ook erg handig om dicht in de buurt te zitten van een treinstation, haven en/of vliegveld.
  • Het opstellen van een goed contract: Over het algemeen heb je bij een commercieel huurcontract meer flexibiliteit dan bij een particulier contract. Zo kun je het contract snel verbreken wanneer een huurder niet aan zijn of haar betalingsverplichtingen voldoet.

Kies voor een actief pand

We raden aan om een ‘actief’ pand aan te schaffen. Dit houdt in dat er al bepaalde activiteiten plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan een flatgebouw waar regelmatig verhuizingen plaatsvinden. Dit maakt het vinden van een nieuwe huurder een stuk minder ingewikkeld.

vastgoed

Wie zorgt er voor het gebouw?

Tenslotte is het zeer belangrijk om een gebouw goed te onderhouden en te beveiligen. Het is een aspect dat je echt niet mag vergeten. Welk schoonmaak- en beveiligingsbedrijf ga je inschakelen als het kantoorpersoneel naar huis is? Dit geldt natuurlijk niet voor een woning die je verhuurt. Aan de andere kant moet er wel iemand beschikbaar zijn wanneer de verhuurder vragen en/of problemen heeft. Natuurlijk kun je deze taak ook zelf op je nemen. Wees in dat geval altijd goed bereikbaar.

Hou rekening met de plannen van de gemeente

Een ander punt waar je zeker aan moet denken zijn de groeistrategieën van de gemeenteraad. Vaak bedenkt de gemeente een bepaald plan voor de komende jaren. Verdiep je in deze plannen. Misschien wil de gemeente in het gebouw waar jouw vastgoed staat wel verder bouwen. Dit levert wellicht nieuwe banen en/of huurders op.

Maak van jouw commercieel vastgoed avontuur een groot succes

Hoe meer hulp je inschakelt, hoe gemakkelijker wordt om de complexiteit van commercieel vastgoed te begrijpen. Dit artikel is natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg, maar kaart wel belangrijke aspecten aan. Ben je van plan om te investeren in commercieel vastgoed? Toon dan voldoende initiatief door je er voor de volle honderd procent in te verdiepen.

En onthoud dat financiële investeringen altijd een bepaald risico met zich meebrengen. We zijn eerlijk: een investering in commercieel vastgoed kan financieel zeer goed voor je uitpakken, maar ook eindigen in een bodemloze put. Aan de andere kant levert op de juiste manier werken je vaak een mooi rendement op.

Plaats een reactie