Het bereiken van financiële onafhankelijkheid is voor veel mensen een droom. Genoeg geld beschikbaar hebben om zelf te bepalen hoe je wilt leven: het klinkt fantastisch. Maar is het ook realistisch? Daar kunnen we kort, maar krachtig over zijn: zeker. Niemand bereikt echter financiële onafhankelijkheid zonder er iets voor te hoeven doen. Hoog tijd om van de bank te komen en te gaan werken aan dit doel. In dit artikel vind je een aantal handige tips om zo snel mogelijk financiële vrijheid te bereiken.
Inhoudsopgave
Wat betekent financiële onafhankelijkheid?
Financiële onafhankelijkheid is de eerste stap naar rijk worden. Het betekent dat je zelf je geld kan verdienen en van dat geld al je kosten voor je levensonderhoud kan betalen. Je bent voor je inkomen van niemand afhankelijk!
Tip 1: Zet je financiële doelstellingen op papier
Het bereiken van financiële onafhankelijkheid begint met één belangrijke vraag: wat het betekent het voor jou? Zet het antwoord eens op papier en zorg ervoor dat je een specifiek doel hebt. Maak een lijst met hoeveel geld er op een bepaalde leeftijd op jouw spaarrekening moet staan. Noteer ook je levensbehoeften en wanneer je het liefst niet meer wilt werken. Hoe specifieker je doelstellingen, hoe groter de kans dat je ze bereikt.
Wat goed werkt is om je doelen elke dag 2 keer door te lezen. Begin er mee als je op staat en doe het nog een keer als je naar bed gaat. Als je dit doet, gaat jouw doel in je brein zitten en heb je een grote kans dat je je doel gaat halen!
Tip 2: Maak een budgetplan
Het maken van een budgetplan is een van de beste methodes om financieel verstandig te leven. Zorg er voor dat alle uitgaven per maand netjes worden betaald en bedenk op welke manieren je kunt besparen. Noteer alle informatie in een schema, bijvoorbeeld in een Excel sheet.
Het versterkt je doelstellingen en stimuleert je wilskracht. Bovendien voorkom je met een financieel schema dat je iets koopt wat eigenlijk niet nodig is.
Tip 3: Schakel de hulp in van een expert
Vind je het lastig om beslissingen te nemen op financieel gebied?
Dan raden we aan om hulp in te schakelen, bijvoorbeeld van een budgetcoach of een financieel consultant. Hij of zij helpt je bijvoorbeeld met het opstellen van een budget en/of het stellen van financiële doelen.
Op het internet kun je veel experts vinden. Sommige hebben online programma’s die je kan volgen maar beter is het om één op één je financiën door te nemen.
Tip 4: Betaal je creditcards en andere leningen af
Creditcards en leningen dragen zeker niet bij aan het opbouwen van een vermogen. Probeer het volledige saldo aan schulden zo snel mogelijk terug te betalen. Veel leningen vragen bovendien om rente en deze rente is vaak vrij hoog. Dit zijn extra kosten die je door het afbetalen van je lening niet meer hebt.
Een goede manier om schulden af te lossen is om de “Schulden sneeuwbal methode” van Dave Ramsey te gebruiken. Deze werkt als volgt:
- Maak een overzicht van al je schulden en orden deze van de kleinste schuld tot de grootste schuld
- Betaal voor elke schuld de minimale aflossing per maand
- Betaal zo veel als je kan voor de kleinste schuld
- Als de kleinste schuld afgelost is gebruik je de aflossing voor de volgende schuld
- Dit herhaal je tot alle schulden afgelost zijn
Tip 5: Zorg goed voor je spullen
Zorg goed voor je spullen, zodat ze zo lang mogelijk meegaan. Daarmee kun je flink wat geld besparen. Denk aan een goed onderhouden woning, maar ook voertuigen, schoenen, kleding en zelfs de grasmaaier. Door huishoudelijke spullen goed te onderhouden is vervanging niet nodig. Dit levert je in financieel opzicht uiteindelijk veel op.
Tip 6: Leef alleen met wat je echt nodig hebt
Maak onderscheid tussen dingen die je echt nodig hebt en dingen die weg kunnen. Op deze manier zorg je voor rust en overzicht. Bovendien kun je overbodige spullen verkopen om extra geld te verdienen. Het past bij een houding waarin je volop geniet van het leven met minder spullen.
Tip 7: Investeer op de beurs
Steeds meer jongeren zijn tijdens de Corona crisis zijn beleggen, zo blijkt uit onderzoek van de NOS. Mede vanwege de lage rente heeft sparen tegenwoordig weinig zin. Zodoende zoeken mensen andere opties. Heb je geld over en ben je bereid om een beetje risico te nemen? Dan raden we zeker aan om te investeren.
Maar ga niet over één nacht ijs. Het is verstandig om je goed in te lezen en beursplatformen uitgebreid met elkaar te vergelijken. Bedenk ook in welk beursproduct je wilt investeren. Cryptocurrencies zijn zeer populair, maar wel volatiel. Aan de andere kant bieden ook aandelen geen garanties. En wees bereid om te falen. Niemand wordt in één nacht de nieuwe Warren Buffet. Leren doe je met vallen en opstaan!
Tip 8: Leer te onderhandelen
Wist je dat het best mogelijk is om met sommige bedrijven te onderhandelen over de prijs van hun product? In een meubelzaak is het bijvoorbeeld best mogelijk om te onderhandelen over eene kast of bank.
Wie niet waagt, wie niet wint.
Veel mensen zijn er terughoudend in, maar soms levert het je verrassend veel korting op. Misschien denk je: waarom levert goed onderhandelen mij uiteindelijk financiële vrijheid op? Het antwoord is wederom simpel. Hoe meer kosten je bespaart, hoe meer geld je overhoudt. Het is dus een belangrijke stap er naar toe.
Tip 9: Wees bereid om te leren
Onderzoek jaarlijks alle aanpassingen in de belastingwetgeving zodat eventuele wijzigingen en verlagingen optimaal worden benut. Blijf op de hoogte van economische ontwikkelingen en bepaalde gebeurtenissen op de aandelen en/of crypto markt. En schroom niet om je investeringen te wijzigen als dat echt nodig is. Oftewel: pak je kansen op de beurs. En geef vooral nooit op als het even iets minder gaat.
Tip 10: Zorg goed voor jezelf
Zorg goed voor jezelf. Beweeg voldoende, eet gezond en ontspan regelmatig. Veel problemen, zoals overgewicht, kunnen worden voorkomen door een andere levensstijl. Door gezond te leven ben je minder vaak ziek en kun je vaker werken om sneller geld te verdienen. Uiteindelijk bereik je daarmee sneller jouw ultieme doel: financiële onafhankelijkheid.