Of je nu in loondienst werkt of als freelancer jouw bedrijf vanuit huis runt, werken vanuit huis komt steeds vaker voor. Het klinkt voor veel mensen als iets ideaals maar er zijn zeker wat aandachtspunten om er het maximale uit te halen. Lees de 10 tips om het maximale uit het werken vanuit huis te halen.
Inhoudsopgave
1 – Creëer een eigen plek
Het is zo verleidelijk om “lekker aan de keukentafel te werken” maar ten eerste is de stoel vaak niet optimaal en ten tweede is het geen rustige omgeving om te gaan werken. Je wordt makkelijker door je huisgenoten gestoord. Probeer daarom, als het mogelijk is, om een aparte ruimte voor je werk in te richten. Het liefste een aparte kamer met een deur zodat jij en ook jouw huisgenoten weten dat je aan het werk bent als je in je kamer bent.
2 – Begin vroeg
Als je thuis werkt, zijn er verschillende verleidingen die op de loer liggen. Eén daarvan is om lekker uit te slapen. Als je laat wakker wordt zul je merken dat het moeilijk is om te beginnen. Sta daarom altijd op tijd op. En als je echt productief wilt zijn, sta dan rond 06:00 uur op. Het voordeel is dat er nog niemand wakker is en dat je dan echt even door kan werken. Tegen de tijd dat de rest van het huis ontwaakt, heb jij er al een uur ongestoord werken op zitten.
3 – Kleed je aan
Door je aan te kleden voel het alsof je echt aan het werk bent.
4 – Werk in blokken
Werken in blokken maakt je productiever. Er zijn verschillende blokken die je aan kunt houden, kies een blok dat goed bij jou past. Bijvoorbeeld blokken van 50 minuten en dan 10 minuten pauze. Zo blijf je langer scherp en kun je meer voor elkaar krijgen.
5 – Maak een planning voor je werk
Failing to plan is planning to fail
Als je productief wil zijn dan is het belangrijk om een goede planning te maken. Het handigste is om de avond van te voren of in de ochtend een planning voor de (volgende) dag te maken. Zo weet je wat je de dag moet doen. Omdat je thuis werkt is het belangrijk om ook je privé werkzaamheden in te plannen omdat het verleidelijk om privé dingen te doen. Door het in te plannen voorkom je dit.
6 – Begin met de moeilijkste taken
Brian Tracy heeft een mooie methode: “Eat that frog”. Ken je dat gevoel dat je iets moeilijks moet doen en je het maar uitstelt? Je krijgt de hele dag niks voor elkaar omdat je tegen dat ene ding opziet? De methode van Brian Tracy gaat je hierbij helpen. Door meteen de lastigste taak te doen, krijg je ruimte in je hoofd en kun je productief aan je andere taken te werken.
7 – Mail controleren
Mail maar ook andere zaken zoals social media zijn echte afleiders. Hoe je hier mee om kunt gaan is door 2 mail momenten per dag in te plannen. Check je mail om 12.00 en 16.00 uur en handel dan alles af. Open een mail en handel deze meteen af. Dus niet weer op ongeopend zetten want dit zorgt er voor dat het werk zich ophoopt.
8 – Zorg voor de juiste spullen
De juiste spullen om thuis te werken zijn belangrijk voor je eigen gezondheid. Naast een eigen ruimte is het belangrijk om bepaalde spullen te hebben om goed te kunnen werken:
- Een bureau
- Een goede bureaustoel
- Een goede monitor
- Een laptop standaard
9 – Afspraken maken met huisgenoten
Voor iedereen in huis is het een nieuwe situatie als je thuis werkt. Je kinderen en je partner denken “Fijn dat je thuis bent” en zullen af en toe vergeten dat je aan het werk bent. Maak daarom goed afspraken. Als je een eigen kamer hebt, kun je de deur dicht doen en een briefje niet storen ophangen. Spreek af wanneer je wel gestoord kan worden zodat het voor iedereen duidelijk en werkbaar is.
10 – Neem pauze
Thuiswerken kan je een gevoel geven dat je meer moet doen omdat je je moet verantwoorden. Een pauze schiet er dan snel bij in. Toch is het belangrijk om regelmatig een pauze te nemen.
11 – Schakel notificaties uit
Net zoals e-mail zijn de notificaties op je telefoon een grote afleider. Een notificatie van een nieuw bericht, een telefoontje, het zijn momenten dat je afgeleid wordt. Schakel het geluid van je telefoon uit. Behalve als je voor je werk bereikbaar moet zijn natuurlijk.
12 – Stop op tijd
En als laatste “stop op tijd”. Maak voldoende uren maar overdrijf het niet. Morgen is weer een nieuwe dag.