Hoe werkt affiliate marketing?

Je hebt over affiliate marketing gehoord en bent nu benieuwd hoe het werkt? In dit artikel ga ik antwoord geven op de vraag “Hoe werkt affiliate marketing?”.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij een affiliate producten en of diensten van een adverteerder promoot in ruil voor commissie. De definitie is wel duidelijk denk ik maar nu gaan we kijken hoe affiliate marketing nu eigenlijk werkt.

Hoe werkt affiliate marketing?

Bij affiliate marketing zijn minimaal 2 maar vaak 3 partijen betrokken:

  • De adverteerder ook wel merchant genoemd, dit is degene die producten of diensten aanbiedt.
  • De affiliate, dit is degene die producten en/ of diensten promoot
  • Het affiliate netwerk (optioneel), het netwerk zorgt voor de registratie van de verkoop, de uitbetaling en andere faciliteiten

De praktijk van affiliate marketing

Stel er is een webshop eigenaar die producten verkoopt, laten we zeggen fitness spullen. Om meer verkopen te realiseren sluit deze webshop eigenaar zich aan bij een affiliate netwerk aan. Bij het affiliate netwerk krijg de webshop eigenaar een account en promotie materiaal zoals banners en een productfeed, dit is een bestand in een speciaal formaat waar al zijn producten in staan.

Dan is er een blogger die over fitness blogt. De blogger wil geld met zijn website verdienen en besluit om affiliate marketing op zijn blog toe te passen. De blogger sluit zich bij hetzelfde netwerk aan en gaat zoeken naar geschikte adverteerders die hij op zijn blog kan promoten.

adverteerders affiliate marketing

Hij vindt de webshop eigenaar en vraagt aan het netwerk of hij de producten kan promoten. De webshop eigenaar krijgt het verzoek binnen en geeft toestemming.

De blogger kan nu op verschillende manier de webshop promoten. Hij kan banners op zijn blog plaatsen, of gebruik maken van links in zijn tekst of hij kan een webshop gedeelte aan zijn blog toevoegen met de producten uit de webshop. Dit doet hij door de productfeed in te lezen.

affiliate marketing banners

Het materiaal dat de blogger op zijn website plaatst linkt via een unieke link, een zogenaamde affiliate link, naar de webshop van de adverteerder. Als er een bezoeker op zijn blog komt en op een affiliate link klikt, dan wordt de bezoeker naar de webshop van de adverteerder doorgestuurd. Het affiliate netwerk registreert de klik.

De bezoeker komt op de webshop en besluit om een kettlebell te kopen. Op de webshop rekent de bezoeker af en 2 dagen later krijgt hij de kettlebell thuis gestuurd. Ondertussen heeft het affiliate netwerk de verkoop geregistreerd en aan de blogger toegewezen.

Nu breekt voor de blogger een spannende periode aan. De commissie moet nog door de adverteerder goedgekeurd worden. De duur voordat de commissie toegewezen wordt, is per adverteerder verschillend. Maar na enkele dagen komt het verlossende bericht, de commissie is goedgekeurd en de blogger heeft geld verdiend met affiliate marketing!

affiliate marketing commissies

Ook online geld verdienen?

Affiliate marketing is een perfecte manier om een locatie onafhankelijke business op te bouwen. De makkelijkste manier om affiliate marketing te leren is door een cursus te volgen. Lees hier mijn review over de beste affiliate marketing cursus van Nederland.

Plaats een reactie