Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een model waarbij je commissie krijgt in ruil voor het volbrengen van een bepaald doel. Meestal is dit het realiseren van een verkoop maar het kan ook het aanbrengen van een lead zijn. Bijvoorbeeld het aanvragen van een offerte. Het grote voordeel is dat je zelf geen klantenservice hoeft te doen. Als iemand via jouw affiliate link iets koopt, ontvang je de commissie en hoef je voor de rest niet om te kijken naar de levering of verdere afhandeling van het verkoopproces.

Betrokken partijen

Bij affiliate marketing zijn er drie partijen betrokken:

  • De affiliate; de affiliate promoot producten van de publisher
  • De publisher; dit is de aanbieder van de producten
  • Affiliate netwerk; het affiliate netwerk verzorgt de administratieve afhandeling. Zij stellen een unieke affiliate link beschikbaar en monitoren wanneer er een transactie plaatsvindt. Ook betalen zij de commissie uit.

Bekende affiliate netwerken

Welke producten kun je met affiliate marketing promoten?

Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of je kan het promoten. De verschillende affiliate netwerken hebben verschillende aanbieders. Bij Tradetracker en Daisycon vindt je veel Nederlandse bedrijven. Van webshops tot energieleveranciers. Bij Paypro vind je veel Nederlandse digitale producten zoals online cursussen en e-books.

Wat heb je nodig om affiliate marketing te starten?

Een account bij een affiliate netwerk is aan te bevelen om producten en/ of diensten te kunnen promoten. Je kan ook bedrijven rechtstreeks benaderen of je hun producten mag promoten. Daarnaast heb je een website nodig. Kies voor WordPress, dat is het handigste systeem om een affiliate website mee te maken. Het handigste is om een website omtrent een bepaalde niche te maken. Je kunt bijvoorbeeld in de afvallen markt gaan zitten en daar producten met betrekking tot afvallen op promoten. Je kunt dan denken aan fitness programma’s, boeken, gezonde recepten enz. Naast deze 2 zaken heb je natuurlijk de basis zaken zoals een bankrekening nodig. Je kunt je als bedrijf inschrijven maar dit is niet noodzakelijk, wel handig trouwens omdat je dan de gemaakte kosten af kunt trekken.

De voordelen van affiliate marketing

  • Je hebt geen eigen producten nodig
  • Je hebt geen klantenservice nodig
  • Je hebt geen opslag nodig
  • De opstart- en doorlopende kosten zijn zeer laag, je kunt al voor een paar tientjes per jaar klaar zijn

De nadelen van affiliate marketing

  • Affiliate marketing is eenvoudig maar niet makkelijk
  • Er is een grote hoeveelheid gratis informatie op het internet beschikbaar maar niet alle informatie is goed
  • Het heeft tijd nodig voordat je je eerste geld verdient

Zelf beginnen met affiliate marketing?

Als je zelf wil beginnen met affiliate marketing kun je het beste een cursus over affiliate marketing volgen. Hierbij leer je stap voor de stap hoe je een goede affiliate website maakt zodat je er zelf geld mee kunt verdienen.