Wat is blockchain?

Wat is blockchain? Blockchain wordt ook wel de grootste uitvinding sinds het internet het levenslicht zag genoemd. Blockchain wordt vaak in combinatie met cryptocurrency zoals Bitcoin genoemd maar heeft veel meer mogelijkheden. I dit artikel een kleine uitleg over wat blockchain is.

Gegevens vastleggen met blockchain

De naam blockchain geeft al een beetje aan wat het is; een keten van blokken. Blockchain is een systeem om gegevens vast te leggen. De gegevens kunnen verschillend zijn, het kan om betalingen met crypto zijn maar ook gegevens van de zorg of contracten.

De gegevens worden in blokken opgeslagen en versleuteld (ge-encrypt). Door de encryptie kunnen de gegevens niet zo maar gelezen worden. Digitale munten zoals Bitcoin danken hier hun naam van cryptocurrency aan. De opgeslagen blokken zijn in een netwerk van computers als een ketting van verschillende blokken opgeslagen. Elk blokje bevat informatie, een nieuw aangemaakt blokje bevat de informatie van het vorige blokje plus de nieuwe informatie.

Eigenaar van blockchain

In tegenstelling tot de conventionele modellen zoals een database, is er geen centrale eigenaar van de blockchain. De gebruiker is zelf de eigenaar. Door een complex systeem moet de data eerst door alle knooppunten in de keten goedgekeurd worden voordat de data opgeslagen wordt.

In de keten zijn verschillende knooppunten (nodes) die dezelfde informatie hebben. Het is daarom niet rampzalig als één van de knooppunten uitvalt of gehackt wordt. De gegevens zijn dan nog op de andere knooppunten beschikbaar.

Plaats een reactie