Wat is een productfeed?

Een productfeed ook wel datafeed of XML feed genoemd is een bestand met daarin gegevens van producten. Adverteerders stellen deze beschikbaar aan affiliates zodat zij deze in kunnen lezen om op een affiliate website te gebruiken. Een productfeed wordt vaak als XML bestand aangeboden maar kan ook in csv of platte tekst aangeboden worden.

Wanneer gebruik je een productfeed?

Een adverteerder plaatst zijn producten in een bestand, dit bestand bevat alle gegevens van een product. Een branche waarbij dit veel gebruikt wordt is de reisbranche.

Van een reis worden bijvoorbeeld de volgende gegevens in het bestand geplaatst:

  • Bestemming
  • Duur
  • Vertrek data
  • Aantal personen
  • Prijs
  • Aantal sterren van de accommodatie

Voor affiliates die een affiliate website over reizen hebben wordt het nu heel makkelijk om het aanbod op een website te tonen. Ook kunnen zij verschillende aanbieders met elkaar vergelijken en zo een vergelijkings website maken.

Hoe kun je een productfeed op je website gebruiken?

Een veel voorkomende configuratie is om een WordPress website in combinatie met WooCommerce te gebruiken. Je maakt hiermee een webshop waar de producten in komen te staan. De productfeed moet ingelezen worden om alle gegevens in de WordPress database te plaatsen.

Voor het inlezen van productfeeds zijn er verschillende handige plugins. Bijvoorbeeld de veelgebruikte plugin WP All Import. Hiermee kun je bestanden inlezen en de gegevens in de database wegschrijven. Zo creëer je met weinig moeite een webshop met affiliate producten en kun je beginnen met online geld te verdienen.

Data van productfeed actualiseren

Als je een affiliate website met een productfeed hebt dan wil je natuurlijk dat deze actueel is. Prijzen veranderen, artikelen worden toegevoegd en/ of verwijderd.

Gelukkig is dit simpel te automatiseren zodat je op door jou vastgestelde tijdstippen de informatie ververst. Dit doe je door gebruik te maken van een timer (cron job) die er voor zorgt dat de productfeed opnieuw ingelezen wordt en zodoende de informatie bijgewerkt.

Tradetracker productfeed voorbeeld

Als je gebruik maakt van een affiliate netwerk zoals TradeTracker.nl en kijkt bij een adverteerder dan kun je zien wat voor promotiemateriaal zij aanbieden. Vooral bij reisaanbieders zul je regelmatig een productfeed tegenkomen. Bij 333travel zie je dat ze 56 productfeeds hebben.

adverteerder productfeed

Als je op de link klikt, krijg je een overzicht van de verschillende bestanden te zien. In dit geval is het onderverdeeld in landen. Zo kun je verschillende landen op je affiliate website aanbieden of je kan de algemene productfeed kiezen en alle landen op je website plaatsen.

adverteerder productfeed overzicht

In de afbeelding hieronder is één van de productfeeds geopend. Zoals je ziet kun je verschillende onderdelen instellen om een op maat gemaakt bestand te genereren. Nadat je alles hebt ingesteld en op “Genereren” geklikt hebt, zal er een bestand aangemaakt worden. De link naar dit bestand staat in het vak “Resultaat”.

productfeed genereren

Hieronder zie je een voorbeeld van een XML bestand dat gegeneerd is. Dit bestand ga je in je affiliate website inlezen zodat de producten op je eigen website te zien zijn.

productfeed xml voorbeeld

Het inlezen van productfeeds kan met een plugin zoals WP All Import. Hieronder zie je een video hoe dit werkt.

Plaats een reactie