Wat is een publisher?

Als je je met affiliate marketing bezig houdt, dan zul je veel begrippen tegenkomen. Zo ook publisher. Het lastige is dat verschillende mensen verschillende termen voor hetzelfde gebruiken. In dit artikel geef ik duidelijkheid op de vraag “Wat is een publisher?“.

3 partijen van affiliate marketing

Bij affiliate marketing zijn drie partijen betrokken:

  • Het affiliate netwerk; dit is een bedrijf dat de infrastructuur levert. Met software wordt er bijgehouden waar kliks vandaan komen en wie de commissie krijgt.
  • De verkoper ook wel de adverteerder of merchant genoemd. Dit is degene die de producten aanbiedt.
  • De publisher ook wel de adverteerder genoemd. Dit is degene die de producten promoot in ruil voor een commissie.

Wat is een publisher?

Een publisher of adverteerder is dus iemand die producten van iemand anders promoot. Het principe is simpel. De publisher start met het uitzoeken van een niche of het kan zijn dat er al een website is waar de publisher producten op wil aanbieden. Kijkend naar zijn of haar doelgroep zal de publisher producten uitkiezen die daarbij horen. Het makkelijkste is om je aan te melden bij een affiliate netwerk zodat je alle verkopers in een overzicht hebt en makkelijk kan kiezen.

Je kijkt wat de verkoper aan producten heeft en zoekt er één of meerdere uit die je op je website gaat promoten. Je hoeft trouwens niet per se een website te hebben, je kan ook aan affiliate marketing doen zonder website. Maar voor het voorbeeld gebruiken we een website.

Het promoten van producten kan op verschillende manieren:

  • Via banners; dit zijn afbeeldingen waar bezoekers op kunnen klikken
  • Via tekstlinks; je maakt van een woord of meerdere woorden in je tekst een affiliate link welke doorlinkt naar de website van de verkoper
  • Via product feeds; je laadt producten van een verkoper in je website of webshop, als een bezoeker iets wil bestellen wordt deze naar de website van de verkoper doorgestuurd

Hopelijk heb je nu een beeld van wat een publisher is. In affiliate marketing is dit degene die de producten verkoopt. Wil je meer weten over affiliate marketing? Volg dan een cursus.

Plaats een reactie